Důležité upozornění: Duben-říjen prodejna otevřena pouze úterý 14-18h. Pro nákup využijte e-shop. Vrácení vypůjčeného zboží prosíme každé úterý 14-18h

Tříkolečkové brusle - dobrá volba?

V dnešním příspěvku bychom rádi věnovali čas tříkolečkovým bruslím, na které se často dotazujete... Jaké přináší výhody? Nevýhody? Proč jím dát přednost před ověřenou klasikou čtyř koleček?

Proto bychom zde rádi shrnuli několik základních rozdílů a ulehčili vám tak následnou volbu.

dvoje

 

S tříkolečkovými bruslemi se setkáváme již poměrně dlouhou dobu, staly se běžnou nabídkou většiny výrobců. I přesto má ale stále spousta zákazníků obavy jít do “něčeho nového” a přejít tak ze 4 koleček na 3. A to i v případě že by jim to mohlo přinést mnoho výhod. Není se ale čeho bát!

 

Osazení třemi kolečky se začlo provádět zejména z důvodu možnosti osadit brusle většími kolečky. Začalo to u speedových bruslí a postupně se stalo součástí i bruslí fitness.

Větší kolečka nám přináší vyšší rychlost, setrvačnost, lepší překonávání nerovností. Je menší riziko zaseknuti o spadenou větvičku nebo kamínky, z čehož plyne i vyšší bezpečnost.

Zároveň tři kolečka umožňují zachovat stejnou délku rámu jako konstrukce se čtyřmi (ale menšími kolečky) – Neztratí tak nic ze své ovladatelnosti a zachovají výše zmíněné výhody.

Díky osazení třemi kolečky je také možné výrazně ovlivnit hmotnost brusle.

Výhoda 3 kolečkových bruslí se projeví především u koleček o průměru 100mm a více. Osazení čtyřmi takovými kolečky vyžaduje delší rám, u kterého je horší manévrovatelnost a brusle nepřinesou například tolik hravosti a zábavy. Naopak použitím 3 koleček se nám délka rámu zkrátí a zachováme tak dobrou ovladatelnost při možnosti čerpat výhody větších kolečech (rychlost, setrvačnost, překonávání nerovností). Navíc umístění středového kolečka přímo pod těžištěm usnadňuje otáčení a přispívá tak k celkové ovladatelnosti bruslí.

 

Stejně ale jako u mnoha dalších věcí, i zde najdeme nevýhody. K nevýhodám patří například fakt, že s větším průměrem koleček zvyšujeme své těžiště, což má za následek horší stabilitu. Navíc čím větší kolečka používáme, musíme myslet na fakt, že bude třeba vyvinout vyšší sílu na jejich rozjetí (bude horší akcelerace).

Proto je vždy na místě zvážit všechna pro a proti a vybrat tak optimální variantu, která nám bude sedět.

 

Ke konci si výhody a nevýhody přehlědně shrňme!

 

Výhody

  • Rychlost + setrvačnost, (čím větší průměr koleček, tím brusle lépe drži získanou rychlost),

  • překonávání nerovností,

  • délka rámu (umožňuje použít větší průměr koleček a zachovat manévrovatelnost),

  • nižší váha. 

 

Nevýhody

  • Horší akcelerace – (čím větší průměř koleček, tím potřebujete více síly k rozjetí bruslí)

  • vyšší těžiště.

 

Závěr

Z tříkolečkových bruslí můžeme dostat vyšší rychlost, při použití kratšího rámu super obratnost a díky větším kolečkům nám to lépe pojede na horším povrchu. Neméně podstatná je i vyšší bezpečnost díky větším mezerám mezi jednotlivými kolečky a absorbci nerovností.

Pokud výběru bruslí věnujete dostatek času, můžete získat skvělé brusle a na 4 kolečka už si nevzpomenete..

 

Pokud máte s výběrem problém, ozvěte se! Rádi vám pomůžeme najít vhodné brusle !

Na naši nabídku bruslí se můžete podívat zde.