JAK VYBRAT LYŽAŘSKÉ BOTY?

Nevhodně vybraná lyžařská obuv je častou příčinou špatné ovladatelnosti lyží a nenaplněním potřeb lyžaře. Jiné lyžáky se hodí pro rekreační jezdce a jiné zase pro sportovně založené lyžaře. Podle čeho tedy vybrat tu správnou lyžařskou obuv pro vás?

 

Flex index

 

Jedním z klíčových parametrů lyžařské obuvi je tzv. flex index, který určuje tuhost skeletu lyžáků. Čím vyšší je flex index, tím tužší jsou lyžáky. Podle flexe můžeme lyžáky doporučit určitým skupinám lyžařů:

 

40-60

Lyžáky určené dětem a váhově lehčím lyžařům či rekreačním jezdcům, pro které je nejdůležitější komfort.

 

60-80

Středně tvrdé rekreační lyžáky určené rekreačním lyžařům, kteří nepatří mezi váhově těžké lyžaře.

 

80-100

Sportovní lyžáky určené sportovně laděným lyžařům a lyžařkám, případně těžším rekreačním lyžařům.

 

100-120

Tvrdší sportovní lyžáky pro sportovní lyžaře, kteří vyznávají agresivnější styl jízdy.

 

120-150

Závodní lyžáky pro profesionální lyžaře a lyžařky.

 

Naše nabídka lyžařské obuvi

 

Účel a povrch

Lyžáky rozdělujeme do několika základních kategorií podle úrovně zkušeností a způsobu jízdy. Jeden ze způsobů dělení lyžáků je rozdělení na:

 

– lyžáky pro jízdu na sjezdovce
– univerzální allmountain lyžáky
– lyžáky na freeride a do hlubokého sněhu
– parkové/freestyle lyžáky
– závodní lyžáky

 

Pokud jste z těch, kteří veškerý čas tráví na upravené sjezdovce, je pro vás tato lyžařská obuv ideální. Z lyžáků na sjezdovky vám můžeme doporučit například řadu Live Fit od značky Atomic, která disponuje dvoupřezkovým systémem a zónou Live Fit, která přizpůsobuje šířku skeletu potřebám lyžaře. Řada obsahuje lyžáky pro rekreační jezdce, stejně jako pro sportovně založené lyžaře. Flex index řady Live Fit se pohybuje v rozmezí 50-130.

 

Modely Atomic Live Fit


Allmountain lyžáky

 

Allmountain lyžáky jsou určeny těm z vás, kteří rádi zkoušíte různé typy povrchů od upravených sjezdovek až po hluboký prašan. Podobně jako u modelů pro upravené sjezdovky i allmountain modely se zavděčí rekreačním i sportovním lyžařům. Rekreačním lyžařům nabídnou teplo a pohodlí, sportovním lyžařům zase perfektní přenos sil na lyži a pevné obepnutí nohou. Naši zákazníci preferují především lyžáky Atomic z řady Hawx, které skvěle přenáší sílu z lyžáků na lyže a díky i-Flex zónám jsou i velmi pohodlné.

 

Modely Atomic Hawx


Freeride lyžáky

 

Freeride lyžáky jsou určeny lyžařům, kteří tráví většinu času v hlubokém prašanu. Tomu je také uzpůsobena celá architektura obuvi, která počíná protiskluzovou podrážkou a končí u systému Free/Lock pro přepínání tuhosti skeletu pro lyžování a chůzi. Novinkou oblíbenou našimi zákazníky je modelová řada Waymaker, která uhrane také krásným designem a výjimečným spojením výkonu a komfortu.

 

Modely Atomic Waymaker 


Freestyle lyžáky

 

Freestyle lyžáky jsou určeny freestylistům, kteří překonávají své limity ve snowparcích. Od klasických lyžáků se liší tím, že jsou nejčastěji vybaveny tlumením nárazů, ke kterým dochází při dopadu. Mezi nejprodávanější modely parkových lyžáků patří řada Overload od značky Atomic.

 

Modely Atomic Overload


Závodní lyžáky

 

Závodní lyžáky jsou určeny profesionálním závodníkům a nejsou vhodné pro běžné lyžování, neboť jsou extrémně tuhé a nekomfortní. Tuhost skeletu podporuje také karbonové zesílení, které můžeme vidět například u závodní řady Redster.

 

Modely Atomic Redster

 

Jak vybrat velikost?

Při výběru lyžáků se řiďte velikostí udávanou v tzv. mondo pointu, který měří délku chodidla od nejdelšího prstu po patu v milimetrech.