HISTORIE LYŽOVÁNÍ

Lyžování se bezesporu řadí mezi nejoblíbenější zimní sporty. Přitom málokdo ví, že lyže jsou na světě už dlouho! Jejich dnešní podoba a využití pro sport, rekreaci a zábavu se ale začali vyvíjet teprve od druhé poloviny 19. století.

 

1. Původ lyží

Hlavním účelem lyží minulých století byly doprava a lov. Dokonce patřily i k vojenskému vybavení! Vyvinuly se ze sněžnic, díky kterým byl pohyb v nepříznivých podmínkách snadnější. Taky chránily nohu a udržovaly stabilitu těla. Postupnými změnami a vylepšeními se z užitkového předmětu, jakým bezpochyby lyže původně byly, stal světový sportovní fenomén.

 

 

Telemarkové lyže

Za otce moderního lyžování lze považovat Nora Sondre Norheima. Díky jeho vynálezu nového druhu vázání, které umožňovalo při sjezdu zatáčet, se z lyží rychle stává dopravní prostředek číslo jedna. Norheimovo vázání drželo nohu pouze v její špičce. Styl zatáčení se označoval jako telemarkový (podle kraje, kde Norheim žil), a byl zaměřený na dlouhý oblouk.

 

Skialpové lyže Matyáše Žďárského

Další vývoj vázání na sebe ale nenechal dlouho čekat. Další typ přinesl Čech Matyáš Žďárský. Tyto lyže jsou už připevněny patou k lyži a díky tomu lyžař lépe zatáčí. Začína se éra skialpového lyžování. Telemarkové a skialpové lyže

 

 

Lyžařské boty si taky prošli svými změnami. Původní kožený materiál a šněrování se změnilo na plastový skelet a přezkové zapínaní až v druhé polovině 20. století (!). S touto revoluční novinkou přišla tehdy firma LOWA. Dnes je tato firma součástí nadnárodního holdingu Tecnica. Patří k ní značky jako Rollerblade či Nordica a její lyžařské boty se řadí mezi nejprodávanější na světě. Lyžařské boty Lyže, vázání a lyžáky ale nejsou to jediné, co je při lyžování důležité. Samozřejmostí je teplé oblečení a hůlky, ale v neposlední řade je to lyžařská přilba, která chrání hlavu před zraněním. V některých zemích, například v Rakousku, již přilby povinné jsou (byť jen pro děti do 15 let). Nošení přilby však neuškodí ani lidem starším. Podle statistických údajů totiž právě přilby snižují možnost úrazu hlavy na polovinu. Lyžařské přilby Chcete se dozvědět ještě víc? Velmi zajímavé video o historii lyžování naleznete zde: Doporučujeme!