Důležité upozornění: Duben-říjen prodejna otevřena pouze úterý 14-18h. Pro nákup využijte e-shop. Vrácení vypůjčeného zboží prosíme každé úterý 14-18h

Fotochromatické brýle

 

Pokud rádi sportujete a věnujete se outdoorovým sportům, určíte máte brýle, na které nedáte dopustit. Přece jen jejich ochranná funkce před sluncem, různým hmyzem, kamínky a prachem není zanedbatelná.

Co ale děláte v případě změny světelných podmínek? Máte brýle s vysokým slunečním filtrem, které ochránní před sluncem, ale v lese je musíte sundávat nebo naopak s čirým sklem ale od slunce neochrání? Přemýšleli jste už o fotochromatických brýlích?

 

Běžné sluneční brýle mají předem stanovenou míru zabarvení – bez ohledu na situaci, ve které se nacházíte mají stále stejný odstín. Tato vlastnost nemusí být při některých sportech žádoucí, zejména v případech, kdy dochází k častým změnám světelných podmínek a potřebujete rychle vnímat prostředí, ve kterém se pohybujete.

Oproti tomu brýle fotochromatické umí svůj odstín měnit a tím se prostředí přizpůsobit.

 

 

TECHNOLOGIE

Technologie použitá u fotochromatických brýlí byla vyvinuta firnou Corning v 60. letech dvacátého století.

Na UV záření jsou čočky schopny reagovat díky chemické reakci, která v nich při změně světelných podmínek probíhá.

Fotochromatické čočky obsahují až miliony molekul látek jako je chlorid stříbrný nebo halogenid stříbra, které jsou ve svém původním stavu čiré a propouští všechno světlo. Když je ale vystavíme UV záření, začnou měnit molekulární strukturu, změní tvar a světlo přestanou propouštět. Tento proces probíhá i v opačném sledu, tudíž když se přestanou záření vystavovat, opět začnou propouštět všechno světlo. Přičemž proces, kdy se čočky opět stávájí světlu propustnýmí probíhá pomaleji.

Čím silnější UV záření je, tím tmavěji se čočka zabarví.

 

 fotochromatické b

 

NA CO NEZAPOMENOUT PŘI VÝBĚRU

 

Nabídka fotochromatických brýlí je dnes poměrně široká, proto není problém vybrat brýle, které nám budou vyhovovat po všech stránkách.

 

Při výběru brýlí si nezapomeňte položit otázku.:

 

  • K čemu budu brýle používat?

  • V jakých podmínkách brýle budu používat?

     

Při pořizování brýlí doporučujeme brýle vyzkoušet a vybrat ty, které budou na náš obličej sedět a budou nejpohodlnější. Brýle by v žádném případě neměli nikde nepříjemně tlačit a mít tendenci z obličeje padat nebo sklouzávat. Dobrému usazení napomáhá také nastavitelný nosník, který lze přizpůsobit tvaru vašeho nosu a zvýšit tak pohodlí při nošení - Dnes již u sportovních brýlí standartem.

Brýle by také měly zakrývat obličej bez viditelných větších mezer, kterými by se k očím mohl dostat hmyz.

 

 V naší nabídce máme nejvíce zastoupené brýle od českého výrobce R2, který nabízí výborný poměr cena/výkon a máme s nimi skvělé zkušenosti.

Pokud jste náročnější a potrpíte si na prémiové zpracování a velmi kvalitní optiku nabízíme i brýle od italského Rudy Project.

 

Na naši nabídku fotochromatických brýlí se můžeš podívat   ZDE.

  

ZÁVĚR 

Fotochromatické, nebo také samozabarvovací brýle mají již své pevné místo na trhu a není se čemu divit. Univerzální sportovní brýle, které je možné použít v různých světelných podmínkách bez nutnosti výměny skel se musí hodit snad každému sportovci.

Nemusíte myslet na výměnu skel, případně vlastnit druhé brýle pro jiné světelné podmínky. Po celou dobu máte brýle jedny a ty se vám upraví podle aktuální situace.

 

Jejich využití si chválí zejména cyklisté, ale využijeme je i u řady dalších sportů.