ABY NA HORÁCH NEBYLA ZIMA!

Kdo v prosinci ve třech tisících metrech nad mořem nezažil minus dvacet, neví, co je zima. Řada z těch, co to zažili, mezi nimi hodně žen, by vám potvrdila, že není nic horšího než zmrzlé nohy v lyžákách. Za skutečně mrazivých dnů dokáže zima do bot zalézt tak, že nám až znecitliví prsty, což je jednak velice nepříjemné, ale navíc to vůbec neprospívá ovládání lyží. Naštěstí se s tím dá bojovat. Stále více lidí si pořizuje technické vymoženosti, které jim v lyžákách prostě a jednoduše zatopí. Sláva technickému pokroku!

V současnosti jsou asi nejoblíbenějším řešením vyhřívané vložky a ponožky. Je to moc dobře vymyšlená věc, a tak si určitě důstojné pojmenování zaslouží.

Plochý kabel je určených primárně do lyžařských bot z vložky vyveden na patě a přesně v tomto místě ho musíte protáhnout ven z vnitřní botičky. Dál, za achylovkou a lýtkem, už kabel vede mezi vnitřní botičkou a skeletem. Hodně výrobců lyžařských bot už své vnitřní botičky na prostrčení plochého kabelu v patě připravuje – v takovém případě najdete na botičce malý, kvalitně obšitý otvor. No a pokud tam není, nebojte se jej ostrým nožem udělat. Jste-li jen trochu šikovní, botičce by to nemělo ublížit. Pokud vnitřní botičku nechcete prořezávat, zkuste prostě kabel nechat uvnitř botičky a po lýtku jej táhnout směrem nahoru. Neměl by to ve smyslu komfortu být významný problém.

Kam s baterií

No ano, topné těleso je napájené baterií. Ale nebojte se, autobaterii v batohu vozit nemusíte, je malinkatá. Dá se uchytit přímo na botu, bývá za tím účelem vybavená klipy, za něž ji můžete přichytit k velcro pásku. Hodláte-li vytápěné stélky používat často, určitě si najdete způsob, jak baterii na botu uchytit tak, aby vám nepřekážela a přitom jste ji neztratili.

Jak to topí

Vyhřívané stélky rozhodně netopí tak, že by vás pálila chodidla! Vyprodukované teplo je velice mírné, ale spolehlivě zaručí, že vám ani při velkém mrazu na nohy nebude zima. Je logické, že příliš velké teplo v lyžákách by vám udělalo spíš medvědí službu. Pokud se vám nohy zpotí, spolehlivě vám na ně bude zima. S topením, které lze většinou regulovat v rámci tří stupňů intenzity, je tedy třeba pracovat citlivě.

Vyhřívané ponožky si pochopitelně můžete obléknout do bot nejen lyžařských.

Technologii v ponožkách vůbec necítíte, vše je dokonale zpracováno, takže cítíte jenom teplo. Jeho intenzitu si podobně jako u vyhřívaných stélek můžete nastavit na tři rozdílné stupně. Tady se také dá topné těleso jednoduše ovládat tlačítky označenými symboly + a –.

Cena takových ponožek není právě nízká, ale tady kromě technologie zajišťující vytápění (v ceně je i baterie) platíte také super kvalitní materiály použité pro výrobu samotných ponožek. Kombinace přírodní vlny s technickým vláknem skvěle sedí na noze, dobře reguluje teplotu a účinně odvádí vlhkost. Ponožky se dají normálně prát, topnému tělesu ani drátkům, které v ponožce ani nepostřehnete, to nevadí. Přečte si však předem návod na praní ponožek.

Pokud Vás článek zaujal a chcete mít nohy v teple, sortiment vyhřívaných doplňků do lyžáku najdete na našich stránkách.

Nově máme v nabídce i vyhřívané rukavice, které taktéž najdete u nás na prodejně, nebo e-shopu. 

Odkazy zde:

https://www.lyzarna-bruslarna.cz/lyzarske-podkolenky/vyhrivane-ponozky-alpenheat-fire-cotton/

https://www.lyzarna-bruslarna.cz/ohrivace-ruce--nohy--telo/vyhrivane-vlozky-do-bot-alpenheat-trend/

https://www.lyzarna-bruslarna.cz/obleceni/kanika-as-pr-hot-glove-lady/