Důležité upozornění: Duben-říjen prodejna otevřena pouze úterý 14-18h. Pro nákup využijte e-shop. Vrácení vypůjčeného zboží prosíme každé úterý 14-18h

SPORTOVNÍ LYŽE

 

Nudíte se už na allroundovkách? Chtělo by víc šťávy? Pokud si ještě netroufáte na závodní lyže, určitě doporučujeme přejít na ty sportovní. Pokud milujete rychlou jízdu a upravené sjezdovky, jsou tím pravým pro Vás.

 

Připravte se ale na změnu v hmotnosti lyží – sportovky jsou v porovnání s allroundovými lyžemi poměrně těžké, neboť mají tvrdší a pevnější konstrukci.

 

Krátký nebo dlouhý oblouk?

 

Máte raději spíš krátký oblouk nebo preferujete ten dlouhý? U sportovních lyží si můžete vybrat. Poloměr oblouku měří tzv. rádius (slalomky cca 8–13 metrů, lyže pro obří slalom 15–25 metrů). Lyže mající nižší rádius jsou snadno točivé a lépe se s nimi zatáčí. Slalomové lyže jsou zpravidla více vykrojené, aby snadno zatáčely, lyže pro obří slalom jsou naopak málo vykrojené.

 

Zvláštní kategorií jsou lyže pro skicross. Skicrossovky jsou tvrdé lyže pro adrenalinový sport, při kterém je trať je nastavena tak, aby suplovala náročný přírodní terén. Takže jsou přítomny všechny skokánky, nerovnosti, různé druhy zatáček apod. Kompromisem mezi cross a carvingovým stylem jsou cross-carving lyže nebo supercross modely (např. od Atomicu).

 

Jak tedy vybrat sportovní lyže pro vás?

 

1. Jak dlouhý oblouk jezdíte? Pokud jste si navykli spíše na kratší oblouky, jsou pro vás slalomové lyže ty pravé. Slalomové lyže by měly být o 5 až 20 cm nižší než vaše postava.

2. Jste-li spíše začátečníkem nebo mírně pokročilým, volte měkčí lyži a nižší rádius, aby pro vás bylo snadné zatáčet.

3. Pokud naopak jezdíte dlouhý oblouk přes celou sjezdovku, volte lyže pro obří slalom. Tyto lyže mohou být dlouhé jako vaše postava a klidně i trochu delší. Lyže pro obří slalom ale doporučujeme pouze pokročilým lyžařům kvůli horší točivosti.