JAK VYBRAT SVÉ PRVNÍ IN-LINE BRUSLE?

Výběr prvních kolečkových bruslí závisí především na vašich zkušenostech. Pokud jste již měli možnost vyzkoušet brusle od kamaráda či kamarádky, pravděpodobně lépe odhadnete vhodný typ bruslí a jejich komponent. Vám, kteří jste dosud neměli možnost jakékoliv in-line brusle vyzkoušet, je věnován tento článek o výběru prvních kolečkových bruslí.

 

Na úplný začátek je třeba říct, že ať už vyberete jakýkoliv model in-line bruslí, vždy poznáte rozdíl mezi bruslemi prodávanými specializovaným prodejcem (respektive bruslemi specializovaného výrobce) a bruslemi "no name" výrobců zaměřených na širší sortiment zboží. Proto doporučujeme věnovat výběru čas a raději připlatit za vyšší kvalitu, která Vám následně přinese vyšší požitek z jízdy.

 

JAKÝ TYP BRUSLÍ VYBRAT

Nejprve je nutné položit si otázku, v jakém terénu chcete jezdit, zda většinu času budete trávit na asfaltových cyklostezkách, městských ulicích nebo ve skate parcích. Pro každý terén je vhodný jiný typ kolečkových bruslí.

 

 

Fitness brusle

Fitness brusle jsou nejčastěji prodávané kolečkové brusle na trhu. Jsou primárně určeny pro jízdu na asfaltových cestách a cyklostezkách. Fitness brusle jsou vhodné jak pro začátečníky, tak i vysoce pokročilé. Liší se velikostí koleček, jejichž průměr se pohybuje od 78 do 110 mm, přesností ložisek, typem rámu a botičkou. Skelet fitness bruslí je měkký a jízda v nich je velmi pohodlná.

 

Street (urban) brusle

Street brusle se hodí především pro jízdu ve městě nebo pro slalom. Díky krátkému rámu a pevnému plastovému skeletu je brusle velmi snadno ovladatelná a rychle přenáší sílu, čímž usnadňuje manévrování. Street brusle jsou pro co nejlepší ovladatelnost osazovány nízkými kolečky o průměru kolem 80 mm, která jsou pomalejší než kolečka o větším průměru. Menší velikost však vynahrazuje vyšší tvrdost koleček. Do jisté míry mohou street brusle nahradit fitness brusle, neboť jsou více univerzální, nicméně pokud máte v plánu jízdu převážně na asfaltových cestách, doporučujeme zakoupit spíše fitness brusle.

 

Aggressive (freestyle) brusle

Aggressive brusle jsou vhodné pro freestyle bruslaře, kteří tráví většinu času ve skate parcích. Pevný plastový skelet, nízká kolečka v rozpětí 50-60 mm a odolný plastový rám se podílejí na vysoké stabilitě, která je potřebná pro různorodé triky. Jízda mimo skate parky však může být stresující, neboť je potřeba mnoho síly k tomu, abyste dosáhli alespoň takové rychlosti, při které vás nebudou předcházet chodci.

 

 

PODLE ČEHO BRUSLE VYBÍRAT

Ať už dnes koupíte jakýkoliv model in-line bruslí specializovaného výrobce, většinou neprohloupíte a s bruslemi budete spokojeni. Je však nutné zohlednit vaše zkušenosti a styl jízdy. Hlavními technickými parametry in-line bruslí jsou jejich kolečka, rám, ložiska a skelet s botičkou.

 

Kolečka

Velikost a tvrdost koleček rozhoduje společně s ložisky o rychlosti, kterou budete na bruslích dosahovat. Obecně platí, že kolečka o větším průměru dosahují vyšších rychlostí, ovšem zároveň je jízda na nich méně snadno ovladatelná a brusle jsou hůře manévrovatelné. Kolečka, která jsou součástí bruslí při jejich nákupu, jsou většinou určeny pro outdoor bruslení.

 

Pro indoor bruslení jsou určena specializovaná indoor kolečka, jejichž zástupcem jsou např. kolečka Atom Whip. Pokud vyrážíte na brusle i za vlhkého počasí, investujte do koleček s protiskluzovým povrchem, např. do koleček MPC Storm Surge nebo Atom H2O.

 

Kromě velikosti koleček je důležitá také jejich tvrdost, přičemž čím tvrdší kolečka jsou, tím rychlejší je jízda. Tvrdost koleček je označována číslem/A (např. 84A).

 

Ložiska

Přesná ložiska napomáhají kolečkům dosahovat vysokých rychlostí. Nejznámější označení ložisek jsou ABEC (3, 5, 7, 9) od Powerslide a SG (3, 5, 7, 9) od Rollerblade, přičemž čím vyšší číslo, tím přesnější ložiska. Pro brusle pro začátečníky a mírně pokročilé dostačují pětková ložiska, případně kvalitnější sedmičková.

 

Existují také ložiska pro závodní brusle, které nejsou označovány čísly. Tato ložiska však nejsou určena pro brusle pro začátečníky, které nyní vybíráme. Při kontrole kvality ložisek roztočte kolečka brusle a sledujte, zda se všechna kolečka točí plynule a zda se zastaví ve stejnou dobu. Jak kolečka, tak i ložiska je nutné pravidelně obměňovat buď vlastními silami nebo v odborném servisu.

 

 

Rám

Inline rám výrazně ovlivňuje celkový dojem z jízdy. Pro kolečkové brusle se využívají plastové (nazývané také kompozitové) nebo hliníkové (případně z hliníkových slitin).

 

Kompozitové rámy jsou nejčastěji využívány v bruslích pro začátečníky. Plastové inline rámy dobře tlumí otřesy, ale hůře přenáší energii, tudíž jsou pomalejší. Tyto rámy jsou také náchylnější na poničení.

 

Hliníkové rámy naproti těm plastovým netlumí tak dobře nerovnosti povrchu, naproti tomu jsou odolnější a velmi dobře přenáší energii. Alternativou k hliníkovým rámům jsou rámy magnesiové, které jsou lehčí než ty hliníkové. Při větším nárazu se magnesiový rám může zlomit, zatímco ten hliníkový se pouze zdeformuje. Ať tak, či onak, v obou případech je nutná výměna rámu za nový.

 

Skelet

Materiál a konstrukce skeletu inline bruslí je podřízen účelu a typu bruslení. Skelet fitness bruslí je měkký a zajišťuje pohodlí a dobrou prodyšnost v průběhu bruslení. Naopak tvrdý plastový skelet můžeme vidět u street a aggressive bruslí. U street bruslí tvrdší skelet slouží k lepšímu přenosu síly a upevnění nohy, a tím k lepší manévrovatelnosti. Skelet freestyle bruslí je pevný a velice odolný, neboť je předurčen k vysoké zátěži.

 

MÁTE VYBRÁNO?

Co tedy říci na závěr? Jste-li úplnými začátečníky, zaměřte se na pohodlné fitness brusle s nízkými kolečky, které vám zajistí snadnou ovladatelnost a odpustí vám kdejakou chybu. Pečliví buďte i při výběru správné velikosti bruslí a nezapomeňte se na vyjížďky pořádně vyzbrojit kolenními, loketními a zápěstními chráničemi a také helmou (stačí i cyklistická helma).

 

 

Doufáme, že jsme vám výběr co nejvíce ulehčili a zodpověděli všechny otázky, které jste si při výběru kladli. Pokud ne, ozvěte se nám a my vám rádi zodpovíme všechny vaše dotazy. Přejeme mnoho ujetých kilometrů bez nehod a peripetií!