JAK VYBRAT CYKLISTICKÉ TRETRY

 

Cyklistické tretry jsou v poslední době velmi oblíbené, a to nejen u sportovních jezdců, ale čím dále častěji také u rekreačních cyklistů. Cyklotretry pomáhají efektivněji přenášet sílu z nohou do pedálů a udržují stálý pohyb nohou při šlapání. Díky pevnému uchycení nohou je možné vydávat sílu nejen při pohybu dolů, ale také při pohybu vzhůru, což oceníte obzvláště při jízdě do kopce. Vaše cyklotoulky tak budou moci být delší a pohodlnější. Pokud však chcete naplno využít výhod cyklistických treter, je třeba vybrat takové, které budou vyhovovat vašemu stylu jízdy.
 

Cyklistické tretry rozdělujeme do 3 hlavních kategorií:

– turistické tretry
– silniční tretry
– horské tretry

 

Turistické tretry

Turistické tretry doporučujeme všem rekreačním cyklistům, kteří střídají jízdu na kole s chůzí. Turistické tretry mají design klasické outdoorové obuvi, jsou širší s měkčí podrážkou, která je zpevněna jen v oblasti zámků, které jsou hluboko zapuštěny, aby nebránily v pohodlné chůzi. Pro maximální pohodlí jsou často vybaveny vibramovou podrážkou. U turistických treter se nejčastěji využívá klasických typů šněrování – tkaniček či suchého zipu. Pokud jde o nášlapné systémy, u turistických treter je většinou možnost si zámky pro nášlapný systém namontovat, je však také možnost ponechat tretry pro klasický pedál pomocí záslepky, která zakryje prostor pro namontování zámků. U turistických treter se používají jak dvouděrové, tak tříděrové nášlapné systémy (více v odstavci „Nášlapné systémy“).

 

 

Silniční tretry

 

Silniční tretry se vyznačují hladkou a tuhou podrážkou, která nejlépe přenáší sílu do pedálů. Důraz je kladen na co nejnižší váhu, čehož je docíleno častým využíváním karbonu do podrážky boty. Silniční cyklotretry jsou určeny výhradně na jízdu na kole, s možností pouze krátkých pěších přesunů. Silniční tretry jsou také velmi dobře odvětrány, u závodních modelů se dokonce využívá odvětrávání v podrážce boty. U silničních treter se k zapínání obuvi nejčastěji využívá pásků na suchý zip, doplněné o přezku nebo šněrování pomocí utažení lanka kolečkem (tzv. BOA systém). Podobně jako u turistických treter, i u silničních treter se využívá jak dvouděrových, tak tříděrových nášlapných systémů.

 

 

Horské tretry

 

Horské tretry jsou nejuniverzálnějším typem treter, neboť jsou využitelné na všech druzích povrchů. Podrážka treter je hrubá se vzorkem a vyrábí se v různých stupních tvrdosti – měkká pro rekreační jedzce, tvrdá pro výkonnostní cyklisty. Díky struktuře podrážky MTB treter je možné často zdolávat překážky nebo přenést kolo v obtížně sjízdném terénu. Tretry lze vybavit také kolíky, které se umísťují na špičku boty pro ještě snadnější překonávání překážek. MTB tretry jsou vyrobeny z odolného svrchního materiálu, aby odolávaly škrábancům a oděrům a daly se jednoduše čistit. Horské tretry většinou disponují zapínáním na suché zipy, které jsou někdy doplněny přezkou pro lepší obepnutí a fixaci nohou. U horských treter se využívá výhradně dvouděrových SPD systémů.

 

 

Další typy treter

 

Kromě hlavních tří typů cyklistických treter rozlišujeme další typy, které jsou určeny pro úzkou šíři využití. Jedním z nich jsou triatlonové tretry, které jsou uzpůsobené rychlému nazouvání a vyzouvání a jsou vybaveny důmyslným ventilačním systémem. Využívá se především pásků na suchý zip, kterými je možné tretry rychle zašněrovat. V naší nabídce najdete také specifické tretry na BMX, downhill nebo freeride jízdu či oblíbenou obuv na spinning.

Výrobci treter myslí také na počasí, za jakého cyklisté vyrážejí na trasy. Proto vyvíjejí také zimní tretry, které jsou vybaveny nepromokavým a teplým svrškem (např. z Gore-tex), jednoduchým šněrováním za pomoci zipu či pásku a výraznými kolíky na podešvi, které napomáhají překonávat bahnitý či zasněžený terén. V létě je možné využít nabídky cyklistických sandálů, které skvěle odvádí pot a jsou vhodné i pro chůzi.

 

Nášlapné systémy

 

S cyklistickými tretrami je třeba si obstarat také kompatibilní pedály, které si namontujete na svoje kolo. Balení pedálů obsahuje také kufry (zámky), které si namontujete na tretry. Rozlišujeme dvouděrové nášlapné systémy (SPD), které se nejčastěji využívají u horských treter, najdeme je však i u některých turistických či silničních treter, a tříděrové nášlapné systémy, které najdeme u turistických a silničních treter (nášlapné systémy SPD-SL, LOOK, Speedplay, Time).

 

 

Velikost treter

 

Aby tretry dobře plnily svůj účel, je nutné, aby byly nohy v botě dobře fixovány, netlačily, ale zároveň se nevyzouvaly. Doporučujeme volit takovou velikost, která přesně padne vašim nohám, tedy ani menší, ani větší.

 

Tipy na závěr

 

1) Začátky s tretrami mohou být někdy těžké, neboť si musíte zvyknout na to, že vaše nohy jsou zafixovány k pedálům. Uvolnění nohou z pedálů je jednoduché, doporučujeme však před tím, než nastoupíte na svou oblíbenou trať, si grif s uvolněním nohou párkrát zopakovat, abyste pak byli připraveni.

2) Pokud máte tendenci jezdit v různých terénech, doporučujeme zvolit horské tretry, které jsou univerzální a zdoláte jak silnice, tak terén.