Důležité upozornění: Duben-říjen prodejna otevřena pouze úterý 14-18h. Pro nákup využijte e-shop. Vrácení vypůjčeného zboží prosíme každé úterý 14-18h

KOLEČKOVÉ BRUSLE - ROZDĚLENÍ

KOLEČKOVÉ BRUSLE - ROZDĚLENÍ

 

Čím dál více sportovců podléhá kouzlu in-line bruslení. Tento sport je oblíbený především proto, že umožňuje udržovat se v kondici a zároveň se skvěle pobavit, to vše s minimálními náklady, čítající kolečkové brusle, přilbu, chrániče, případně nějaký batoh či ledvinku na nápoj. V posledních letech se dokonce i města zaměřují na outdoorové sporty a příznivcům in-line bruslení vycházejí vstříc neustálým rozšiřováním cyklistických a inline stezek a také pořádáním projížděk městem (za všechny zmíníme pravidelné projížďky Brnem, které nenechají chladným žádného brněnského bruslaře či bruslařku).

O rozvoj in-line bruslení a inline bruslí se zasloužili především bratři Olsenovi, kteří poprvé představili kolečkové brusle jako inline brusle s kolečky v jedné řadě. Do té doby existovaly pouze dvouřadé kolečkové brusle, využívané spíše v uzavřených prostorách pro brusle vyhrazených. Tyto brusle byly problémové kvůli kvalitě koleček, která se neustále ničila a také kvůli nedostatečně propracovaným brzdám. Existuje několik typů kolečkových bruslí, z nichž uvedeme ty základní, abychom vás alespoň trochu uvedli do obrazu, pokud se budete rozhodovat pro výběr svých bruslí.

 

Fitness inline brusle v sobě zahrnují širokou škálu bruslí určených těm, kteří s bruslením začínají, ale i těm, kteří už mají nějaké zkušenosti. Většina fitness bruslí je vybavena hliníkovým nebo kompozitovým rámem, přesnějšími ložisky a kolečky v rozmezí 80-90mm. Fitness brusle se profilují kvalitní jízdou bez ztráty pohodlí, stability a manévrovatelnosti. Nejoblíbenějšími fitness modely jsou modely Rollerblade Spark, Macroblade,Sirio a Tempest. Na všech fitness bruslích je odmontovatelná brzda.

Fitness inline brusle

 

Speed brusle neboli závodní brusle, jsou určeny, jak už z názvu vyplývá, závodníkům a zkušeným bruslařům, kteří mají s inline bruslením již dlouhé zkušenosti. Speed brusle jsou osazeny nejpřesnějšími ložisky a závodními osičkami. Jsou postaveny na hliníkových rámech a osazeny kolečky o průměru 100-110-125 mm. Závodní brusle mají často sníženou karbonovou botičku pro maximalizaci přenosu síly na brusli. Mezi oblíbené modely závodních bruslí patří modely Rollerblade Racemachine, Tempest 100-125.

Speed brusle

 

Freestyle brusle jsou určeny těm bruslařům, kteří tráví více času ve městech nebo ve skate parcích, než na upravených cyklostezkách. Skelet brusle je proto pevnější než je tomu u ostatních typů bruslí, brusle jsou postaveny na pevném rámu a nízkých kolečkách k docílení lepší stabilizace a manévrovatelnosti.

Freestyle brusle

 

Posledním zmíněným typem jsou brusle pro děti, které jsou velikostně nastavitelné, aby brusle rostly zároveň s velikostí nohy dítěte. Brusle jsou anatomicky přizpůsobené noze dítěte a stejně tak jsou uzpůsobené i ostatní složky brusle, tedy nízká kolečka a kompozitový rám. Některé modely jsou dokonce natolik uzpůsobené dětem, že je jim šitý na míru také design, jako je tomu například u modelu Rollerblade Spitfire Flash, který má na přední straně brusle led diodu, která se při jízdě rozbliká. Doporučujeme vybírat pouze kvalitní značkové brusle např. Rollerblade!

Brusle pro děti