CYKLISTIKA, ZÁKLAD ŽIVOTA

Cyklistika je sportem dávným jako sám život. Historie cyklistiky je ve svých počátcích úzce spjata s vývojem jízdního kola. Tak jak se kolo vyvíjelo, zlepšovaly se jeho jízdní vlastnosti a rozšiřoval okruh aktivních jezdců, začaly se objevovat i první závody. Snad každý ze starší generace si vzpomene na kola své doby a dá za pravdu tomu, že se nedají s koly dnešní doby srovnat. Ať už se jedná o rámy, kola, odpružení či převody.

 

Významným „vynálezem“ v oblasti cyklistických kol se staly SPD pedály a s nimi související cyklo tretry. Základní myšlenka SPD pedálů je v možnosti pevného spojení cyklistovy nohy se šlapkou tak, aby mohl na pedály působit nejen silou tlaku (když našlapává), ale i silou tahu, tedy v momentě, kdy se klika a pedál zvedají nahoru. Rozlišujeme jednostranné SPD pedály, kde na jedné straně je klasický pedál a na druhé je SPD systém nebo oboustranný, kde je na obou stranách SPD systém. Řikáte si, že už to tu jednou bylo? Ano, i ne. Původně byly pro tyto účely vynalezeny klipsny, které byly určeny především pro silniční cyklisty, protože vyjmutí tretry z klipsny někdy pár zlomků sekundy trvá. Silničáři mají většinou celou jízdu nohy na pedálech, ale co s horskými cyklisty, kteří jezdí cestou necestou a padají kde se jim zlíbí? Ti potřebují sundat nohu z pedálu okamžitě a někdy i tak už bývá pozdě. Takže tady musela nastoupit japonská technika. Na SPD pedály jsou designovány speciální cyklistické tretry s možností připnutí do SPD pedálů. Takové boty můžete najít na našem e-shopu Lyzarna-Bruslarna.cz. Zaměřujeme se především na specializovanou značku Pearl Izumi, jelikož má v tomto oboru největší zkušenosti a dokázali vytvořit opravdu kvalitní tretry s líbivým designem.

 

I „cyklistická móda“ od tehdejší doby výrazně pokročila a v dnešní době cyklisté dosahují na kole značných rychlostí a přitom jezdí i v prostředí, které není vždy zrovna rájem na zemi, tak by na to měli být vybaveni a pořídit si kvalitní cyklistické oblečení. Nejvyužívanější jsou určitě cyklodresy. Drtivá většina cyklistických dresů se vyrábí podle jednoho a téměř toho samého střihu z tenké látky z umělých vláken. Vynikající vlastností jsou kapsy na zádech do kterých lze ukrývat vše potřebné od map až po Tatranky. Velká většina výrobců kol ke svým kolům dodává též firemní značkové cyklistické dresy, takže je možné dostat zcela přesný dres, který bude dokonce ladit i s designem kola.